poniedziałek, 20 października 2014

Ważne informacje przed JZH!

 Jesienny Złaz Hufca Kraków-Podgórze 24-26.10.20 14r.
 koszt 25zł


"W zdrowym ciele zdrowy druh!"

 W opłacie:
- koszty organizatora (nocleg, obiad, plakietka złazu, nagrody dla najlepszych patroli), ubezpieczenie NNW, bilety MPK na dojazd.




Zbiórka o godzinie 17:30 na Ćwiklińskiej. Godzina się zmieniła bo i miejsce się zmieniło. Jedziemy do Zespołu Szkół Integracyjnych nr 3 przy ul. Strakowej.


Oto ekwipunek, który trzeba zabrać ze sobą:
- śpiwór, karimata, pidżama/dres do spania, ubrania i bielizna na zmianę
- buty na przebranie z jasną podeszwą, dwie zmiany bielizny, ciepły sweter, kurtka przeciwdeszczowa,
- mundur: bluza mundurowa z chustą, pierścieniem, naszywkami, pas harcerski , nakrycie głowy z lilijką; czarna koszulka/koszulka szczepu.

- próby na stopnie
- środki higieny osobistej - mydło, szczoteczka do zębów, grzebień/szczotka, mały ręcznik, itp.

- jedzenie na śniadania i kolacje (chleb, coś do chleba, herbata - co  kto lubi!), kubek, niezbędnik (łyżka, widelec, nóż), menażka (talerz/miseczka najlepiej nietłukące się)
- element odblaskowy - będziemy poruszali się po drodze w terenie niezabudowanym!
- zgoda rodzica na wyjazd (drużynowa rozda na zbiórkę), ważna legitymacja

Zostało jedno wolne miejsce - można zgłosić się na najbliższej zbiórce (zgłoszenie potwierdzone wpłatą i telefonem rodzica)



Co musimy zrobić przed Złazem:


Ciastka
Ciastkami zajmują się: Maryla, Maks J. i Hubert (nie róbcie wszyscy tych samych!!)
Każdy z was robi duużo ciastek ;)

Macie do wyboru 3 przepisy: 

Batoniki musli

Składniki:
2 szklanki płatów owsianych
1 szklanka orzechów/suszonych owoców/pestek/pokruszonych płatków śniadaniowych – ja dałam: posiekane orzechy laskowe, ziarna słonecznika i kokos
1/4 kostki masła
4 łyżki brązowego cukru
1/4 szklanki miodu
łyżeczka ekstraktu waniliowego

Masło, cukier, ekstrakt waniliowy i miód wkładamy do garnka i podgrzewamy. Po chwili caość powinna zacząć bulgotać – nie zmniejszając temperatury trzymamy na ogniu jeszcze około 2-3 minuty (warto pilnować, żeby nic nie wykipiało). 
Po tych paru minutach wyłączamy i dodajemy wszystkie sypkie składniki (orzechy, ziarna, owoce, itp) i dokładnie mieszamy. 
Całość przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub folią spożywczą blaszkę, wyrównujemy, lekko ugniatamy i jak ostygnie – wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjmujemy i kroimy na batony ostrym nożem.
Batony najlepiej przechowywać w lodówce – po wyjęciu są dość twarde, ale po chwili poza lodówką – miękną i są pysznie ciągnące.

Ciasteczka I 

Składniki (10 szt.):
  • 60g mąki jaglanej
  • 60g płatków jaglanych bądź gryczanych (z gryczanymi mi bardziej smakowały)
  • 20g płatków migdałów
  • 50g miękkiego masła
  • 1 łyżka dobrego miodu
  • 1 duże jajko
  • 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dżem wiśniowy do dekoracji


Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i dobrze mieszamy. Następnie dodajemy masło, miód, wbijamy jajko i całość dobrze mieszamy łyżką.

Płaską blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia a następnie za pomocą łyżki nakładamy porcje ciasta w niewielkich odstępach. Kulki ciasta lekko spłaszczamy, a w środku robimy niewielkie wgłębienie, które wykładamy około pół łyżeczki dżemu. 

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C i pieczemy ciasteczka na złoty kolor około 13 minut. Następnie wyciągamy i studzimy na kratce. Uwaga ciasteczka są miękkie na początku ale po ostygnięciu robią się chrupiące.

Ciasteczka II

Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych/pszennych/orkiszowych
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 3/4 szklanki żurawiny/rodzynek/pokrojonych daktyli itp
  • 1/2 szklanki mąki razowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru brązowego/trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 250 ml soku jabłkowego/pomarańczowego itp
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu (można pominąć)
Wykonanie:

Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem. Następnie dodajemy płatki, otręby i cukry. Do do masy dodajemy oliwę,sok i roztrzepane jajko. Na końcu dodajemy suszone owoce pokrojone na mniejsze części. Mieszamy najpierw łyżka, a później ręką. Formujemy małe kulki lub płaskie ciasteczka. Gdy ciasto będzie zbyt lepkie dodajemy odrobinę mąki, gdy będzie zbyt suche dodajemy soku. Ciastka kładziemy na blaszce w odstępach około 0,5 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopniach przez ok.10-15 minut, do momentu gdy ciasteczka nabiorą złotego koloru. Gdy ciastka ostygną, przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
 



Koktajle
Mateusz zabiera ze sobą:
  • banany
  • trochę mięty
  • czosnek
  • płatki owsiane 
Maks G zabiera ze sobą:
  • sok pomidorowy
  • sok z marchwii
  • natkę pietruszki
Julka zabiera ze sobą:
  • kilka pomarańczy
  • kilka kiwi
  • kilka jabłek
Asia zabiera ze sobą:
  • kilka grejpfrutów
  • kilka marchewek
Klapek zabiera sprzęcior i inne materiały :)


Zdrowe śniadania:


Dominika Maślak, Dominika Marek i Michał przygotowują je i przywożą ze sobą na JZH.

Każda z w.w osób przywozi na JZH dwie kanapki z razowego pieczywa, w której mają znaleźć się warzywa (zostawiam Wam pole do popisu - ma być zdrowo i ładnie :) oraz ulubiony owoc. Najlepiej, jeśli byłoby to zapakowane w pudełko śniadaniowe. 
Proszę, nie zapomnijcie o tym. Liczymy na Was!
Czuwaj!
dh Julka





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz